Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Ekolojik Bir Ofis Mümkün

Ekolojik Bir Ofis Mümkün

Yerküreye saygı duyarak yaşamanın en önemli yollarından biri de ekolojik ofis uygulamalarını benimsemekten geçiyor; çünkü gerçekleştirilen birçok bilimsel çalışma, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelenin yaşamın her alanına yayılması gerektiğini gösteriyor. Bu mücadelede siz de üzerinize düşen görevi yerine getirmek istiyorsanız, iş yerinize “Yeşil Ofis” unvanını kazandıracak aşağıdaki uygulamaları vakit kaybetmeden hayata geçirebilirsiniz.

Atık Yönetimine Önem Verebilirsiniz

Standart bir mesai gününde, ofiste görev yapan personel sayısına bağlı olarak ortaya yüklü miktarda atık malzeme çıkabiliyor. Bu atıkların doğru şekilde depolandığından emin olmak ve geri dönüşüme tabi olmalarını sağlamak adına ofisinizde atık yönetimi ile ilgili uygulamaları yürürlüğe almalısınız. Bunun için çalışma alanlarında belirli bir bölgeyi depolama alanı olarak belirleyip kâğıt, plastik ve cam atıklar için üç bölmeli sistem oluşturabilirsiniz. Hatta diğer bireylerin hangi kutunun ne tarz çöpler için olduğunu kolayca anlayabilmeleri adına görseller hazırlamak da mantıklı bir adım olacaktır. Böylece atıkların doğru şekilde ayrıştırılmasını ve geri dönüşüm tesisi için transfere hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kâğıt Tüketimini Azaltacak Önlemler Alabilirsiniz

Akıllı cihazların gelişimi ile birlikte tüm dünyada iş yerlerindeki gündelik faaliyetlerde kâğıt kullanım miktarı giderek azalıyor. Ancak, Türkiye'de gerek kişisel alışkanlıklar gerekse de mevcut mevzuat nedeniyle halen daha bu konuda yeteri kadar yol kat edilememiş durumda. Eğer siz de bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız, ofisinizde bazı basit uygulamaları yürürlüğe alabilirsiniz. Örneğin, tuvaletlerde kâğıt havlu yerine, fotoselli el kurutma makinelerine yer vermek oldukça pratik bir çözüm. Ayrıca, mesai arkadaşlarınızı çift taraflı fotokopi çekmeleri konusunda uyarabilir ve ofiste bu amaçla kullanılan kâğıtların FSC sertifikalı olmasına dikkat edebilirsiniz.

Elektrik Tüketiminde Enerji Tasarruflu Cihazlara Yönelebilirsiniz

Doğa dostu bir ofise sahip olmak için elektrik tüketimine de mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda maksimum düzeyde kazanç sağlamak adına, ilk olarak ofiste aydınlatma için kullanılan ampulleri enerji tasarruflu ampullerle değiştirmekle işe başlayabilirsiniz. Hatta yapabiliyorsanız aydınlatma sistemini fotoselli hale getirip, özellikle az kullanılan alanlarda gereksiz yere elektrik harcanmasını engelleyebilirsiniz. Enerji tasarrufu için kullanılmayan cihazların fişten çekilmesi ve monitörlerin kapatılması gibi önlemlere de başvurmanız mümkün. Konuma bağlı olarak ofisin özellikle dış duvarlarını ısı yalıtım uygulamaları vasıtasıyla güçlendirmek de yapabilecekleriniz arasında. Olanaklı olan durumlarda, ofis binasına güneş panelleri taktırarak yenilenebilir enerji hasadı yapabilir ve güneşsiz günlerde de kullanmak üzere enerji depolayabilirsiniz.

İş Amaçlı Seyahatlere Kısıtlama Getirebilirsiniz

Karbon emisyonunu azaltıp küresel ısınmayla mücadeleye katkı vermek için ofis dışı aktivitelere yönelik bazı uygulamaları devreye alabilirsiniz. Bu tarz önlemler söz konusu olduğunda, en etkili yöntem olarak iş amaçlı seyahatlere kısıtlama getirmek öne çıkıyor; çünkü teknolojinin gelişimi ile birlikte bazı istisnai durumlar dışında müşteriler ve iş ortaklarıyla iletişim kurmak için illa yüz yüze gelmek gerekmiyor. Gereksiz yolculuklardan kaçınmak ve karbon ayak izinizi düşük seviyede tutmak adına görüşmelerinizi internet, telefon ya da video konferans aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Buna ek olarak, ödül sistemi oluşturup ofis çalışanlarını toplu taşıma ve bisiklet kullanma konusunda teşvik edebilirsiniz. Hatta haftanın belirli günleri evden çalışma sistemine geçebilirsiniz.

Ekolojik Ofis Bilinci Oluşturmak İçin Çalışanlarınızı Eğitebilirsiniz

Ofis çalışanlarını, ekolojik ofis olma yolunda benimsediğiniz sürece dâhil ederek istediğiniz sonuçları çok daha kısa sürede alırsınız. Bunun için dilerseniz bir firmadan danışmanlık alarak kapsamlı bir eğitim programının oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Eğitim sürecinden maksimum verimi almak için, yönergeler oluşturup sürecin nasıl işlediği hakkında güncel veriler elde edebilirsiniz. Bu sürecin sonunda ise WWF gibi sivil toplum kuruluşlarının yeşil ofis sertifikasyon programlarına katılıp, iş yerinizin küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine karşı mücadeleye en doğru biçimde katkı sağladığını belgelemeniz mümkün.

Ekolojik ofis uygulamaları hakkında güncel gelişmeleri takip etmek için web sitemizi düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın.

 

Kaynakça: