Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Okyanustaki Plastik Atıklardan Doğan Moda Anlayışı

Okyanustaki Plastik Atıklardan Doğan Moda Anlayışı

Gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm ülkeler gerek teknolojik, gerek üretim kaynaklı, gerekse de evsel atıklarıyla çevre kirliliğine sebep oluyor. Plastikle kaplanmış okyanus yüzeyi, eriyen buzullar ve toplu şekilde ölen / avlanan hayvanlar giderek sıradanlaşsa da yaşanan tüm bu gelişmeler sonucunda başta çevreci örgütler olmak üzere pek çok oluşum ve aktivist, alarm durumuna geçiyor; her gün eylemlerine bir yenisini ekliyorlar.

Okyanuslardaki atıklarla mücadele konusunda etkin bir rol üstlenen Parley for the Oceans organizasyonu da çevre kirliliği için oldukça yenilikçi ve efektif çözümler sunuyor. Ünlü markalarla iş birliği yapan oluşum, atıklardan dönüştürülmüş yeni bir moda akımı yaratıyor.

Plastiklerin Okyanuslardan Adidas Mağazalarına Uzanan İlham Verici Yolculuğu

Atık plastiklerden spor ayakkabı yapmak kuşkusuz herkesin aklına gelebilecek ya da her zaman karşılaşılabilecek bir durum değil. Özellikle bu atık plastikler okyanusların derinliklerinden toplanıyorsa, durum daha da ilginç bir hâl alıyor. İşte bu dahiyane fikirle yola çıkan Parley for the Oceans, Adidas'la gerçekleştirdiği iş birliğinin ilk adımı olan atıklardan ayakkabı projesini gerçekleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda dünya geneline yayıyor. Son zamanlarda pek çok Adidas mağazasında görülebilen Parley ayakkabılar, sıradan bir spor ayakkabı gibi görünse de aslında yepyeni ve ilham verici bir akımın öncülüğünü yapıyor.

Batı Afrika'yı çevreleyen okyanusun diplerindeki ipliklerden ve filamentlerden 3D yazıcı desteğiyle üretilen Adidas x Parley spor ayakkabı modeli, organizasyonun ilk giyilebilir atık projesi olsa da Parley for the Oceans yalnızca bu ürün seçeneğiyle sınırlı kalmıyor, Parley'in yine Adidas'la iş birliklerinden bir diğeri olan okyanustaki atık plastiklerden üretilmiş formalar başta Manchester United olmak üzere Real Madrid dahil birçok ünlü futbol kulübü tarafından kullanılıyor. Futbol gibi etki alanı tüm dünyada çok geniş yer kaplayan bir spor dalında dünyaca ünlü futbol kulüplerinin bu tarz bir adım atması, milyonlarca kişiye örnek olabilecek bir davranış.

Okyanuslardaki Atıkları Giyilebilir Yapan Dİğer Bir Marka: G-Star

Parley'in iş birliğiyle atıklardan kıyafet üreten bir diğer marka da G-Star. Ünlü rapçi Pharrell Wiliiams ile bir araya gelen G-Star ve Parley, ahtapot simgesine sahip Raw for the Oceans kampanyası ile okyanuslarda yoğun şekilde biriken plastik atıkları bir araya getirerek kot pantolon başta olmak üzere birçok farklı giysi ve aksesuar üretiyor. Böylece G-Star, Adidas ile birlikte Parley iş birliklerine katılmış diğer bir markayı oluşturuyor. Yerküreye saygı akımına katılan her marka, müşteri kitlelerini de olumlu yönde etkileyeceği için bu tarz iş birlikleri, sağlıklı ve yaşanabilir bir gelecek için üst düzeyde önem taşıyor.

Çevreci Kıyafet ve Aksesuarlara Farklı Bir Bakış Açısı da Reebok'tan Geliyor

Reebok atıklardan ürün yaratmıyor ancak bu atıklara sebep olan petrol odaklı üretim anlayışını değiştirerek çevreci üretime pozitif yönde etki ediyor. Cotton + Corn kampanyası kapsamında tamamen bitkisel içeriklerden oluşan ayakkabılar tasarlayıp, üreten spor markası, bu ürünlerinde herhangi bir renklendirici, petrol türevi kimyasal ya da benzeri çevreye zararlı madde kullanmıyor.

Çevreci Moda Anlayışıyla Dikkat Çeken Dİğer Bir İsim: Çiğdem Demir

Çevreye duyarlı moda akımına Türkiye'den bir isim de katkıda bulunuyor. Tasarımcı ve karikatürist Çiğdem Demir, The Prints of Sea adını verdiği projesiyle deniz kenarına bırakılan çöplerden oldukça yaratıcı ve renkli baskılar çıkararak oluşan çevre kirliliğine organik bir yolla dikkat çekmeyi hedefliyor. Çöplerden oluşturduğu baskıları ise tişört, çanta gibi giyilebilir farklı materyaller üzerinde kullanıyor.

Kaynaklar:

https://bigumigu.com/