Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Birbirini Tetikleyen İklim Krizleri Gelecek Nesillerin En Büyük Sorunu Olabilir

Birbirini Tetikleyen İklim Krizleri Gelecek Nesillerin En Büyük Sorunu Olabilir

Uzmanlar ve çevre dostu aktivistler tarafından iklim değişikliği konusunda dünya çapında bir farkındalık yaratılmaya çalışılırken, gelinen nokta ve sonuçlar ne yazık ki hiç de iç açıcı değil. Ardı arkası kesilmeyen iklim krizi örnekleri, gelecek nesillerin hayatını tehdit eden büyük bir felaketin hızla yaklaşmakta olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle herkesin dünyadaki karbon ayak izini azaltmak için bir an önce harekete geçmesi ve geleceğini kurtarması gerekiyor.

52 Ülkeden 222 Bilim İnsanı Uyardı

Future Earth; yayımladığı “Our Future Earth 2020” başlıklı raporda, küresel ısınma sonucu dünyanın birçok yerinde meydana gelen yangınların değişen yapısını ve iklim krizinin trajik sonuçlarını masaya yatırdı. Yerküreye saygı misyonuyla raporun hazırlanmasında büyük emeği geçen 52 ülkeden 222 bilim insanı, beş küresel riskin altını önemle çiziyor. Bunlar; iklim değişikliğinin hafifletilmesi konusunda yaşanan başarısızlık, aşırı hava olayları, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü, gıda krizleri ve su krizleri. Bu beş riskin korkutan sonuçları önlenmediği takdirde gelecek nesillerin sağlığı üzerinde büyük tehlike oluşabilir.

Gelecek Nesillerin Hayatı Tehdit Altında

Gelecek nesillerin sağlığı, ne yazık ki iklim krizleri nedeniyle büyük bir çöküş ile karşı karşıya kalabilir. 2019 yazında Avustralya’da meydana gelen orman yangınları, iklim krizinin insan sağlığını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Yangınlar sonucunda oluşan kuraklık, biyoçeşitlilik kaybı, seller ve ekosistem bozulmalarının yanı sıra orman yangınlarında 30’un üzerinde insan yaşamını yitirdi, çok sayıda insan ise hastalıklara yakalandı. Son yıllarda Amerika’da yaşanan kasırgalar da binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Amerika dışındaki farklı güney ülkelerinde ise iklim değişikliği ve kuraklık yüzünden insanlar arasında kanlı çatışmalar meydana geliyor. Doğu Afrika ülkelerinde kuraklık yüzünden su kuyuları kuruyor, hayvanlar telef oluyor ve kırsal kesimdeki insanlar açlıkla karşı karşıya kalıyor. Hindistan’da ise kuraklık ve seller nedeniyle tarım ürünlerinde %60’ın üzerinde kayıplar meydana geldi. Diğer yandan iklim krizi nedeniyle insanlar yaşam alanlarını terk edip göç etmek zorunda da kalıyor. Afrika’da yaklaşık 10 milyon kişi, kuraklık ve çölleşme nedeniyle diğer yerleşim alanlarına göç etmek zorunda kaldı.

Yerküreyi Kurtarmak İçin Neler Yapılmalı?

İklim kriziyle mücadele ayağına gelindiğinde ise yapabilecekleriniz yerküreyi korumak konusunda önemli bir adım olabilir. Öncelikle söylemek gerekiyor ki; iklim krizi ve sonuçlarıyla başa çıkmak için temiz enerjiye değer vermek ve bu konuda yatırımlar yapmak gerekiyor. Diğer yandan tarım alanlarını ve ormanlık alanları korumak, çöp ve atıkları iyi bir şekilde değerlendirebilmek de karbon emisyonlarını düşürmek açısından oldukça başarılı sonuçlar doğurabilir.

 

Kaynak:

https://www.yesilist.com/birbirini-tetikleyen-krizler-gelecek-nesillerin-onundeki-en-buyuk-tehdit-olacak/

http://www.iklimin.org/wp-content/uploads/egitimler/seri_15.pdf

http://ekolojist.net/iklim-krizi-nedir/