Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Minimum Kişisel Atıkla Çevre Dostu Yaşam…

Minimum Kişisel Atıkla Çevre Dostu Yaşam…

Atıklar ve yarattıkları çevre kirliliği artık tüm dünyanın gündeminde yer alıyor. Aslında dünyanın geneli için son derece tehlikeli ve olumsuz olan bu gelişmeden tüm ülkelerin ve bu ülkelerde yaşayan insanların haberdar olması ise işin iyi yanı. Böylece hem hükûmetler hem bireyler, atıklar ve çevre kirliliği konularında çeşitli önlemler almak zorunda olduklarını hatırlamış oluyorlar.

Her ne kadar çevre kirliliğinin önemli bir kısmı, yeterli düzeylerde önlem almayan devletlerin politikalarından kaynaklansa da bireysel olarak alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Bu önlemleri uygulayabilir, böylece sıfır kişisel atıkla karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. 

Tüketim Algınızı Değiştirerek İyi Bir Başlangıç Yapabilirsiniz… 

Son dönemin en popüler konuları arasında Türkiye dahil pek çok ülkede yürürlüğe giren ücretli poşet uygulaması bulunuyor. Uygulama, plastik kullanımını azaltmak açısından oldukça yararlı bir adım sayılıyor. Bu nedenle ilk olarak alışverişlerde yalnızca bez ya da file torba kullanmak gerekiyor. Ancak bu, çevre dostu bir birey olabilmek için yapılabilecek basit eylemlerden sadece biri. Uzun süreli ve sürdürülebilir bir yerküreye saygı planı için alışverişten beslenmeye, giyimden temizliğe tüketim algınızı köklü şekilde değiştirmelisiniz. 

İkinci adımda ise plastik şişeler geliyor. Poşetlerden sonra en çok tüketilen plastik çeşidini oluşturan şişeler, kısa sürede çöpe atılıyor ancak yüzlerce yıl doğada var olmaya devam ediyor. Okyanuslarda plastik şişelerin oluşturduğu atık adaları, durumun ciddiyetini gösteren en önemli kanıtların başında geliyor. Bu yüzden mataranıza su doldurmalı ve gün içinde sürekli yanınızda bulundurmalısınız. Böylece 5 dakikada çöpe atacağınız ve dünyadaki yoğunluğuna bir yenisini ekleyeceğiniz plastik şişelerin de oranını azaltmış olursunuz. 

Plastik tüketimini azaltmanın daha pek çok yolu bulunuyor. Örneğin; her yıl milyarlarca adet üretilen kullan - at tabak, bardak ve diğer plastik ya da karton gereçler yerine tekrar kullanılabilen alternatifleri tercih edebilirsiniz. Benzer şekilde yoğurttan deterjana, yumurtadan içeceklere plastik ya da karton ambalajlarda satılan tüm ürünlerin büyük boylarını satın alarak tüketici kaynaklı ortaya çıkabilecek atık oranını da azaltabilirsiniz. Saklama kabı, kahvaltı seti ya da kirli sepeti gibi ev içinde sıkça kullanılan eşyalarınızı cam veya metal alternatifleri ile değiştirebilir; böylece plastik eşyalarınızı atacağınız zaman oluşabilecek ve etkileri uzun yıllar sürecek atık kirliliğinin önüne geçmiş olursunuz. 

Kişisel Atık Oranını Azaltmak İçin Gündelik Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin… 

Gündelik yaşamdan bir kesit alarak örnekleyelim: Sabah kalktınız, aceleyle hazırlanıp çıktınız ve hızlıca karnınızı doyurmak için dışarıdan yiyecek bir şeyler aldınız. Ardından aracınıza veya toplu taşımaya binip ofisinize gittiniz. Karton bardaklardan kahvelerinizi içtiniz, işten çıktığınızda beğendiğiniz o pantolonu almak için alışveriş merkezine gittiniz, akşam yemeğinizi de orada yiyerek tekrar aracınızla veya toplu taşımayla evinize döndünüz. Böylece milyonlarca kişi için olduğu gibi sizin için de geçerli olması oldukça yüksek bir günlük senaryo ortaya çıktı ve bu gündelik senaryo içerisinde karbon ayak izinizi arttıran onlarca farklı detay gerçeğe dönüştü.  

Her şeyden önce elektrik, su, doğal gaz gibi kaynakları olabildiğince az tüketmelisiniz. Bu nedenle duş sürenizi kısa tutmalı, çamaşırlarınızı soğuk suya programlı yıkamalı ve çamaşır kurutma makinesi yerine çamaşırları dışarıda kurutmayı denemelisiniz. Ayrıca; özel araç kullanmamalı, toplu taşımada daha çok elektrikli alternatifleri değerlendirmeli, elektronik kitap okumalı, faturalarınızı mail olarak almalı, evde yemek yapmalı, kâğıt mendil / kâğıt havlu kullanımını azaltmalı, gereksiz maillerinizi silmeli ve şarj edilebilir pilleri tercih etmelisiniz. Böylece kişisel atık konusunda büyük ölçüde yol katedebilir, çevre dostu tavrınızla sıfır atık hedefine dahi ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu içeriği paylaşarak daha yaşanılır bir dünya için atılması gereken adımları çevrenize de duyurabilirsiniz!

 Kaynaklar: 

https://www.yesilist.com/evde-geri-donusum-nereden-baslamali-nasil-yapmali/

https://www.huffpost.com/