Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Su Kirliliğini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Su Kirliliğini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Su kirliliği, küresel iklim değişikliğinin de etkisi ile azalan temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Gelecekte Türkiye dahil birçok ülke için öngörülen felaket tablolarında kuraklığa dikkat çekiliyor.

Tarımda verimliliğe, su canlılığına, biyolojik çeşitliliğe, salgın hastalıklara direkt etkisi olan su kirliliğini önlemek için alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Hem kolektif hem de kişisel çabalarla dünyadaki ve ülkemizdeki su kirliliğinin azalmasına yardımcı olabiliriz. İşte su kirliliğini önlemek için hem toplumsal hem de kişisel olarak atılabilecek bazı adımlar...

Su Kirliliğine Karşı Toplumsal Adımlar 

Su kirliliğinin ana sebeplerinden birini endüstriyel atıklar oluşturuyor. Atıkların damıtılmasını ve filtrelenmesini sağlayarak su kirliliğinin önüne geçebiliriz. Çıkarılacak çevre yasaları ve güçlendirilecek denetim mekanizmaları ile de su kirliliğinin azaltılması gerekiyor. Ayrıca suyu kirletmeyecek, son teknoloji ürünü tesislerin yapımının desteklenmesi şart gözüküyor. Doğa dostu sistemler, sanayide arttıkça kirlilikte gerileme görülüyor. Yapılacak büyük inşaat projelerinde atıkların çevreye en az zarar verecek şekilde dökülmesi, yapılarda doğaya uyumlu malzemelerin kullanılması öneriliyor. Tarımda doğal gübre tercihi, nükleer atıkların toprağa gömülmemesi su kirliliğine karşı yapılabilecekler arasında yer alıyor. Nüfus planlaması, su hakkında bilinçlendirme kampanyaları hazırlanması, su israfının önlenmesi için eğitim ve panellerin organize edilmesi su kirliliğine karşı var olan çabayı destekliyor.

Kişisel Çabalarla Su Kirliliği Azaltılabilirsiniz…

Büyük ölçekli toplumsal adımların yanı sıra, kişisel çabalarla da su kirliliği ile savaşmak mümkün oluyor. Doğa dostu deterjanlar ve kişisel bakım ürünleri kullanarak su kirliliğine karşı önlem alabilirsiniz. Ayrıca evlerinizde gider tesisatına yağ dökmemeli, gider suyuna deterjan karışmamasına özen göstermelisiniz. Suyu çok fazla tüketmemek ve bilinçli kullanmak; örneğin diş fırçalarken suyu açık bırakmamak, bulaşık makinesine yerleştirilecek tabakları sudan geçirmemek gibi basit yollarla su kirliliğini önleyebilirsiniz. Elbette nehir, göl, denizlere yabancı cisim ve çöp atmamak ve atanları da uyarmak da şart oluyor. Tarihi geçmiş ilaçları gidere değil çöpe atmak, atık yağları biriktirerek belediyeye teslim etmek, bulaşık veya çamaşır makinelerini dolmadan çalıştırmamak ve tasarruf ayarlarını aktif kullanmak da atılabilecek diğer adımlar arasında bulunuyor. Plastik, doğada suyu kirleten en önemli aktörlerden biri, bu nedenle plastik kullanımının azalması hayati önem taşıyor. Poşet kullanımını azaltabilir, plastik yerine kese kağıdını tercih edebilirsiniz.

Suyun Geri Dönüşümü Mümkün 

Türkiye'de pek fazla tercih edilmese de suda geri dönüşüm yapılabiliyor. Atık suları tarımda sulama için kullanan sistemler, suyu filtreleyen özel mekanizmalar dünyada oldukça rağbet görüyor. Lavaboda kullanılan suyun giderini sifona bağlayan yeni nesil geri dönüşüm tasarımları gitgide popülerleşiyor. Sebze yıkarken kullandığınız suyu sifon deposuna ekleyerek veya çiçek sulamada kullanarak, siz de kendi küçük geri dönüşüm sisteminizi kurabilirsiniz. Yağmur yağarken balkona koyacağınız bir kap suyu sonrasında kullanabilir, klima suyunu değerlendirerek geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Su kirliliğini azaltmanın bir diğer yolu da doğadan gelen suyu toprağa ulaştırmaktan geçiyor. Bol bol ağaç dikerek yağmur alanları yaratmak, su geçirgenliği yüksek kaldırımlar tercih ederek suyun toprağa ulaşmasına yardımcı olmak, yeraltı sularının beslenmesi anlamına geliyor. Yağmur suları, su geçirmeyen sert kaldırımlar kullanıldığında, farklı kirletici maddeleri de su kütlelerine taşıyarak daha yoğun kirlenmeye neden oluyor. 

Siz de yerküreye saygı duyuyor ve çevre bilincine sahip bir toplum hayali kuruyorsanız, hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle çevrenin korunmasına büyük katkı sağlayabilirsiniz. Yerküreye Saygı başlığı altındaki içeriklerimizden haberdar olmak için bültenimize abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızı takip ederek güncel yerküreye saygı hemen ulaşabilirsiniz. 

 

Kaynakça: 

http://ekolojist.net/su-kirliligi-ile-nasil-mucadele-edilir/

https://www.cevrevesaglik.com/su-kirliligi-nedenleri-su-kirliliginin-cozum-yollari-nelerdir/

https://www.cevrevesaglik.com/su-kirliligi-cesitleri-su-kirliligini-onlemek/

https://www.omo.com/tr/surdurulebilirlik/cevre-kirliligini-onlemek-icin-neler-yapmaliyiz.html