Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
COP 25 İklim Zirvesi Madrid'de Gerçekleştirildi

COP 25 İklim Zirvesi Madrid'de Gerçekleştirildi

Kısaca COP25 adıyla anılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın 2019 edisyonu, 2-13 Aralık 2019 tarihleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirildi. 197 ülkeden çok sayıda akademisyenin ve siyasetçinin katıldığı iklim zirvesi, alınan kararlar kadar genç aktivistlerin eylemleriyle de adından fazlasıyla söz ettirdi.

Time dergisinin “Yılın Kişisi” unvanına layık gördüğü çevre aktivisti Greta Thunberg’in konuşmacılar arasında olduğu zirve boyunca özellikle küresel ısınmaya karşı etkin mücadele yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Konferansta Ülkeler Arası Fikir Ayrılıkları Ön Plandaydı

Şili’nin başkanlığında gerçekleştirilen iklim zirvesi boyunca 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın 6. Maddesi'ne yönelik görüşmeler yapıldı. Küresel ısınmadaki artışın 1,5 °C ile sınırlandırılmasının hedeflendiği bu madde kapsamında, iklim değişikliğine karşı mücadelede istenilen sonucun elde edilmesi adına ülkeler arası  iş birliğini artırmak ve finansman sağlamak için bir piyasa oluşturmanın gerekliliği ele alındı. Şili’de yaşanan şiddet olayları nedeniyle Madrid’e taşınan zirvenin sonunda ise istenilen sonuç ne yazık ki çıkmadı. Gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliği ile ilgili hedeflerin tutturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için gelişmiş ülkelerden mali destek talep etti. Gelişmiş ülkelerin bazıları ise 2020’de yapılması kararlaştırılan eylem planlarının 2023 yılına ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Tüm bunlara ek olarak iklim değişikliği sonucu oluşan zararlara yönelik uluslararası bir mekanizma kurulması önerisinde bir sonuca ulaşılamadı.Fikir ayrılıkları, COP25’in sonuç bildirgesi üzerinde de henüz anlaşmaya varılamamasına neden oldu. Bu nedenle resmi program sona ermiş olmasına rağmen zirveye katılan 197 ülkenin delegasyonları arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Türkiye’den 24 Belediye İklim Değişikliği ile Etkin Mücadele Taahhüdünde Bulundu

Amerika Birleşik Devletleri’nin suçlamaların merkezinde yer aldığı iklim zirvesi, Türkiye için ümit vadedecek bir gelişmeyle noktalandı. Konferans sırasında altısı büyükşehir olmak üzere toplam 24 belediye, Paris İklim Anlaşması’nın 6. Maddesi'nde belirtilen hedefi tutturmaya yönelik çalışmaları hayata geçirecekleri taahhüdünde bulunarak “İklim İçin Biz de Varız” adı verilen deklarasyonu imzaladı.

Ankara, İzmir, Aydın, Adana, Bursa ve Erzurum büyükşehir belediyelerinin imzaladığı deklarasyona göre sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına ağırlık verilmesi planlanıyor. Ayrıca taahhütte bulunan yerleşimlerin sınırları içerisindeki iklim değişikliğine yol açan unsurları ortadan kaldırması da hedefleniyor.

Belediyelerin bu kapsamda bilimsel veriler ışığında, iklim değişikliği ile mücadele eden yerel ve ulusal organizasyonlarla bir arada hareket etmeleri bekleniyor. Her bir belediyenin iklim değişikliği eylem planı hazırlayarak başlayacağı bu süreç, ayrıca risk altında bulunan vatandaşları ve kentlerin altyapısını korumak adına imar planlaması esnasında iklim değişikliğinin etkilerini önleyecek adımlar atılmasını da içeriyor.

Bir Sonraki İklim Zirvesi Glasgow’da Gerçekleştirilecek

Birçok aktivist ve uluslararası sivil toplum örgütü, sonuç bildirgesi yayımlanmamasına rağmen Madrid’deki zirveyi “başarısız” olarak nitelendiriyor. Hatta bu görüşü benimseyen birçok kişi, 2018 yılında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen konferans sırasında ortaya çıkan ülkeler arası fikir ayrılıklarının daha da keskinleştiğini düşünüyor. Dolayısıyla aktivistler, iklim değişikliği ile ilgili beklenen somut adımlar atılıncaya kadar siyasetçiler üzerindeki baskılarını artıracaklarını belirtiyor.

Siyasi çekişmelerin gölgelediği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın, önümüzdeki yıl İskoçya’nın Glasgow kentinde 9-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Hatırlanacağı üzere bu konferansa ev sahipliği yapmak isteyen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyordu. Ülkelerin, bu yılki iklim zirvesinde atılamayan adımlar konusunda, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki eylem planlarının hayata geçirileceği yıla denk gelen COP26’da nasıl bir yol haritası çizeceği şimdiden merakla bekleniyor.

İklim değişikliği ile mücadele konusundaki son gelişmelerden anında haberdar olmak için web sitemizi düzenli olarak ziyaret etmeyi sakın unutmayın.

Kaynakça: